Blog


Campus Party opent pop-up op Utrecht Centraal in aanloop naar ’s werelds grootste techfestival

Posted April 14, 2016


Utrecht, 14 april 2016 – In aanloop naar Campus Party, het grootste techfestival ter wereld dat dit jaar plaatsvindt in Nederland, opent wethouder Jeroen Kreijkamp op donderdag 14 april een pop-up op station Utrecht Centraal. De Campus Party pop-up biedt een voorproefje van dit mega-event. Tot eind mei is er van woensdag tot en met zaterdag elke dag wat te zien, maar vooral beleven op het gebied van technologische innovatie. Zo zijn er demo’s en workshops met drones, virtual reality, internet of things en 3d-printing.

​​
Van 25 tot en met 29 mei stroomt de Jaarbeurs over met studenten, startups, innovators en young professionals met een passie voor techniek. Geïnteresseerden kunnen echter nu alvast in de stemming komen in de Campus Party pop-up op station Utrecht Centraal. Hier kunnen bezoekers kosteloos en op een laagdrempelige manier technologie ontdekken, maken en delen. Ze kunnen bijvoorbeeld de knipperfrotjes-robots -batterijvreters in de vorm van een robotje- van uitvinder en designer Eibert Draisma bewonderen, maar vooral ook heel veel doen.

​Vanaf donderdag 14 april tot 1 juni is de Campus Party pop-up geopend -tegenover het Stadskantoor, onder Bar Beton, van woensdag tot en met zaterdag van 8.00-20.00 uur. De eerste workshops starten op woensdag 20 april.

Elke dag iets te beleven
​De komende weken staat in de pop-up telkens één thema centraal, waaronder virtual reality, 3d-printing, robotica en dronetechnologie. Het Utrechtse medialab SETUP verzorgt hierbij aansluitende, vrij toegankelijke workshops en demo’s. Aan tafel bij het Permanent Future Lab kunnen bezoekers samen de technologieën delen, ermee experimenteren en nieuwe toepassingen bedenken. Innovatie is een continu proces en het wordt dan ook gestimuleerd om kritisch en creatief te denken. Vanuit die gedachte kunnen bezoekers ook een bijdrage leveren aan Building Blocks: blokken met miniatuurmodellen van innovaties van Utrechtse bodem, waarop de festivalbezoekers tijdens Campus Party doorontwikkelen. Campus Party is geen festival waar mensen komen kijken en luisteren. De ambitie is om jong talent te inspireren en activeren om met technologie aan de slag te gaan. In de pop-up wordt hier al mee gestart bij de opening. De Utrechtse kunstenaars van Front404 bieden een virtual reality-ervaring waarbij je door een virtuele stad kunt fietsen.

Open(ing) voor publiek
Op donderdagmiddag 14 april vindt de officiële opening plaats. Om 16.30 uur vertelt Roderick Wijsmuller, directeur van Campus Party, tijdens de opening meer over de achtergrond en filosofie van Campus Party. Om 17.00 uur opent de Utrechtse wethouder van Financiën, Economische Zaken en Onderwijs Jeroen Kreijkamp de Campus Party pop-up en vertelt hij meer over het partnership tussen Utrecht en Campus Party. In de pop-up lanceert Tom van de Wetering, commercieel directeur van SETUP, vervolgens de Building Blocks expositie, waarbij jong talent geënthousiasmeerd wordt om mee te bouwen.

Utrecht als centrum voor innovatie
Innovatie is een belangrijk speerpunt voor Utrecht, en wethouder Jeroen Kreijkamp is dan ook trots op zo’n groot evenement in de stad. “Campus Party past heel goed bij de uitdagingen waar Utrecht als groeiende stad mee te maken krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan oplossingen voor actuele vraagstukken, zoals verstedelijking en de relatie daarvan met gezondheid en woonplezier. Denk bijvoorbeeld aan het Stationsgebied, de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park of oplossingen voor energievoorziening. Het is voor overheden essentieel om technologische ontwikkelingen te volgen en te investeren in kennis en kunde.”

​Meer weten over het programma in de pop-up? Houd de website van Campus Party en de social-mediakanalen in de gaten (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram).

Kaarten voor Campus Party
Toegangskaarten voor Campus Party zijn te bestellen bij de pop-up en via de Campus Party-website. Voor dagbezoekers kosten deze 15 euro. Voor de deelnemers – de Campuseros – die toegang hebben tot alle activiteiten en vijf dagen in de Jaarbeurs verblijven zijn de kaarten 165 euro. Hierbij zijn de overnachtingen en een tent op de campsite inbegrepen. Wil je niets missen en de volle vijf dagen deelnemen? Tot 15 april 2016, 0.00 uur profiteer je nog van de early bird-korting en betaal je voor Campusero tickets slechts 124 euro.

​​Over Campus Party
Campus Party begon in 1997 oorspronkelijk als LAN-party in Spanje en is inmiddels onder techtalent uitgegroeid tot een internationaal begrip. Er zijn al meer dan vijftig edities georganiseerd, waarbij in Mexico dit jaar twintigduizend studenten deelnemen. De Jaarbeurs-editie is na Madrid, Berlijn en Londen de vierde Europese editie en is de eerste in Nederland. Naast vijfduizend deelnemers (Campuseros) worden meer dan tweehonderd start-ups en duizenden bezoekers per dag verwacht. Het ultieme doel is om van Campus Party een jaarlijks festival te maken, waar talent inzicht krijgt in de mogelijkheden van technologie en gestimuleerd wordt om mee te werken aan toekomstgerichte oplossingen. Daarnaast worden studenten gemotiveerd om samen met anderen nieuwe ondernemingen op te zetten, die gebruik maken van de toepassingen van technologie. Om de aanwas van nieuw talent te stimuleren, is er tijdens deze eerste editie op zaterdag 28 mei 2016 een speciaal programma voor kinderen en jongeren van 8 – 16 jaar, en een specifiek programma voor meiden en vrouwen die geïnteresseerd zijn in technologie en innovatie. Campus Party is het grootste en meest centraal gelegen evenement tijdens Startup Fest Europe. Campus Party wordt ondersteund door de provincie Utrecht en gemeente Utrecht, met als mediapartners onder meer Tweakers (Official Makerspace Partner), Emerce, Computable en DUIC. Ga voor meer informatie naar www.campusparty.nl.

Partners
Campus Party werkt met diverse (media)partners waaronder de provincie Utrecht en gemeente Utrecht, Achmea, Exact Software, Eurofiber, Rabobank en Mitros.

Noot voor de redactie – meer informatie en toegang
Het programma groeit nog dagelijks met interessante namen. De komende periode kunnen wij interviews, artikelen en andere content aanbieden van diverse sprekers en bedrijven. Ook kunnen we kosteloos toegang verlenen. Neem contact op voor de mogelijkheden. Meer informatie over de beurs en reeds bevestigde programma-items is te vinden op www.campusparty.nl. Beeldmateriaal kunt u downloaden via www.jaarbeursnewsroom.nl/Campusparty.

Voor meer informatie
LVTPR
Metta van Straten / Nienke Geudeker
T: 030 - 656 50 70
​E: [email protected]
Category CPEU4
To Top