Blog


Campus Party Europe 2016: robotbaby’s, drones, VR en veel jong talent

Posted June 10, 2016
Eerste Nederlandse editie van het grootste techfestival ter wereld was een succes

 

8.000 unieke bezoekers, 1.500 studenten, 34 challenges en bijna 180 sprekers – Campus Party 2016 zit erop. En met bezoek van Neelie Kroes, Sander Dekker en prins Constantijn, ruim 50.000 euro aan prijzengeld voor innovatieve ideeën, concepten en prototypes, het eerste EK Indoor Drone Racing en zelfs een heuse robotbaby, is de eerste Nederlandse editie van het grootste techfestival ter wereld met recht een succes te noemen. Deze zomer wordt besloten of Campus Party volgend jaar opnieuw plaatsvindt.

Tijdens Campus Party Europe werkten ruim anderhalf duizend techtalenten en innovators uit de gehele wereld vijf dagen lang samen aan toekomstgerichte oplossingen rond onder meer energie, onderwijs, vluchtelingen, voedsel en zorg – in hackathons, challenges en workshops. Een bijzonder moment was de presentatie van ’s werelds allereerste robotbaby door Gutzi Eiben.

Van de 8.000 unieke bezoekers bleef bijna een kwart meerdere dagen: de zogenaamde Campuseros. Het grootste deel van hen is student. Hoewel de meerderheid van de Campuseros (65 procent) uit Nederland kwam, was ook de rest van de wereld goed vertegenwoordigd. Niet alleen door Europese landen als Duitsland, België en Spanje, maar ook studenten uit Mexico, de Verenigde Staten en Taiwan kwamen speciaal voor Campus Party naar Nederland. In totaal vertegenwoordigden de Campuseros maar 35 nationaliteiten.

Campus Party Europe werd mede mogelijk gemaakt door veel partners, zoals Utrecht Region, Jaarbeurs, Rabobank, Achmea, Exact en Capgemini, en veel hogescholen en universiteiten.

Challenges en hackathons

De Campuseros deden onder andere mee aan interessante challenges; in totaal waren er zeven gametoernooien, drie businessmarathons en 24 hackathons over onderwerpen als klimaatverandering, educatie en de vluchtelingenkwestie. De meest innovatieve ideeën, concepten en prototypes die hieruit naar voren kwamen, zijn beloond met in totaal ruim 50.000 euro aan prijzengeld.

Een van de businessmarathons ging over Smart Mobility. Vier teams werkten 48 uur aan oplossingen voor mobiliteit. Daarbij werden ze ondersteund door mobiliteitsexperts en mentoren uit de bedrijfswereld. Het doel was ideeën vertalen naar concrete oplossingen. Het winnende team was ApiJam met de Your Smart Commute Assistant die je helpt je reis vooruit te plannen door rekening te houden met, onder andere, het weer en historische en realtime verkeersinformatie.

De tweede businessmarathon had energie als thema, in het bijzonder het verduurzamen van appartementen. Team ‘Aten’ – wat staat voor Accelerating Transition towards Energy Neutrality – werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar. Dit team bedacht een oplossing op het gebied van energiecoaching. Het idee is om bewoners actief te betrekken bij energiebesparing, zodat de regie in handen van de huurder ligt. Een win-winsituatie: bewoners verdienen een deel van de besparing letterlijk terug, en het andere deel wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen.

De businessmarathons werden mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Mitros en andere partners in de Utrechtse regio.

Girls in Tech & Family Day

De meeste bezoekers bezochten Campus Party op zaterdag 28 mei 2016, op welke dag ook de Girls in Tech & Family Dayplaatsvonden. Ruim 700 kinderen knutselden honderden pop-upbootjes in elkaar, de meesten behaalden hun codeerdiploma en konden meedoen aan demo’s van Facebook, Nemo en Cinekid.
Neelie Kroes, ambassadeur van StartupDelta, was een van de gasten:

“Er kwamen veel jonge talenten af op Campus Party, onder andere om te leren programmeren. In de toekomst van onze digitale economie zijn dit vaardigheden waar elk kind wat aan heeft. Zolang programmeren en digitale vaardigheden niet tot het vaste curriculum van scholen behoren, ben ik extra blij met initiatieven als Campus Party.”


Maar ook andere bezoekers wisten op zaterdag het evenement in groten getale te vinden. Zij kwamen onder andere virtual reality ervaren, woonden interessante lezingen bij en bezochten het allereerste Europees Kampioenschap Indoor Drone Racing. Daarnaast konden ze luisteren naar bijna 180 interessante sprekers als Dan Shechtman, Dirk Ahlborn, Jeff Jarvis, Guszti Eiben en Eliot Higgins.

Albert Arp, directeur Jaarbeurs, in Utrecht:

“Met Campus Party hebben we een platform gecreëerd, waar jong talent wordt geïnspireerd door de stad en de omgeving, maar ook kennisinstellingen en het bedrijfsleven – iets wat naadloos aansluit bij de ambitie van Jaarbeurs en Utrecht. We zijn meer dan alleen een fysiek podium, want juist de aanjager van dit soort initiatieven met duurzame impact. En dat willen we in gezamenlijkheid steeds meer gaan doen.”


Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht:

“De komst van Campus Party bevestigt de positie die Utrecht heeft als centrale hub op het gebied van toegepaste technologie, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Campus Party bracht veel talenten en bedrijven bij elkaar, en legde de juiste verbinding tussen onderwijs en ondernemerschap. Het evenement geeft Utrecht een positieve stimulans en wij kijken uit naar een eventuele volgende editie in onze stad.”


Ook Pim van den Berg, gedeputeerde van de provincie Utrecht, is enthousiast:

​ “Wij zijn trots op de wijze waarop de regio zich heeft gepresenteerd als een broedplaats voor talent en als verbindend element tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Deze samenwerking willen wij de komende jaren intensiveren om zo een optimale locatie voor nationale en internationale bedrijven en talenten te kunnen bieden.” 

 
To Top